Hebrew @ Ibrani

بسم الله الرحمن الرحيم

Dalam masa2 takde kerja kat rumah ni, aku ada juga bukak2 beberapa laman web ttg cara nak belajar bahasa2 lain. Banyak gak la yang aku pikir2 nak belajar, macam bahasa Jepun, Arab pn (nak bagi mantap..huhu). Sedang aku dok surfing tu, teringat pulak satu azam yang pernah aku buat kat ITKKB, yang aku nak belajar bahasa Hebrew. Jadi aku pn search la ttg bahasa Hebrew ni, jumpa satu web yang berguna, dan aku pn belajarla.

Tengah syok2 membelek huruf2, tetiba datang makcik aku...dia tanya aku buat apa. Aku pun jawab yang aku tengah belajar bahasa Yahudi. Makcik aku nampak macam terkejut, then dia kata, buat apa la ko belajar bahasa mengarut tu...

Bila dah kena tegur macam tu, aku pun terfikir...buat apa aku nak belajar bahasa lain sedangkan bahasa Arab aku pun belum mantap lagi. Aku fikir kalau lagi ramai yang tahu, mesti diorang akan cakap aku ni poyo giler, bahasa Arab tak pas, Quran tak ingat, sibuk nak wat kerja sia2...

Aku pn tak tau nak cakap apa masa tu. Lepas tu barula aku teringat yang dulu, arwah Sir Nawawi (lecturer BI aku kat ITKKB) ada bagi satu ungkapan masa kelas pertama aku dengan dia, aku tak pasti tapi rasanya kata2 hukama': 'siapa yang belajar bahasa sesuatu kaum itu, maka dia akan selamat dari tipu daya mereka'. Barula aku rasa apa yang aku buat ni tak sia-sia...

שמע ישראל יהוה אלוהים יהוח אפר
Hear O Israel the Lord is our God, the Lord is ONE...Deut 6:4

::on the other hand, kalaulah nama tuhan dibenarkan ditulis dengan kalimah Allah dalam Bible, ayat ni insya Allah dapat menggoyahkan akidah kristian mereka (triniti)...apapun ini hanya pandangan peribadi, mungkin ada salahnya...wallahu a'lam.

1 komen:

EB''A עב׳׳א said...
This comment has been removed by the author.
FIKIRLAH APA AKHIRNYA, SEBELUM ENGKAU MEMULAINYA...