Analogi ikan dan ular

بسم الله والسلام على رسول الله

Anda adalah salah seorang penduduk di sebuah kampung di kawasan pergunungan nan indah. Seumur hidup anda, tidak pernah walau sekali pun anda mahupun rakan-rakan anda keluar dari pergunungan itu. Keluarga anda, bahkan seluruh penduduk kampung menyara hidup masing-masing dengan hasil ternakan, dan sedikit rezeki dari apa yang ditumbuhkan Allah di atas muka bumi.

Suatu hari, kembalilah seorang anak jati kampung anda yang entah ke mana mengembara selama ini kepangkuan keluarga, membawa perkhabaran yang amat pelik kedengarannya.

"Di luar sana ada haiwan yang berjalan dengan perut!" katanya.

Semua orang diam. Anda tercangak-cangak, sebelum akhirnya ketawa terbahak-bahak.

"Kau ni mereng ke sengal? Mana ada binatang yang berjalan dengan perut? Cuba kau tengok lembu tu, tengok ayam kat belakang rumah kau. Boleh dia berjalan dengan perut? Kau sendiri, cuba berjalan dengan perut. Impossible."

Dia terdiam, dan anda bersama orang lain blah meninggalkannya (setelah puas mengutuk dia gila). Esoknya dia keluar mengembara lagi. Kecik hati kot dengan orang kampung.

Berbulan lepas tu dia kembali lagi. Kali ni dengan perkhabaran yang lebih aneh, ada binatang boleh hidup dalam air!

Sekali lagi anda dan orang kampung ketawa. Lebih kuat. Sebab ceritanya lagi pelik.

"Aku pening tengok kau ni. Cuba kau sendiri masuk dalam air. Aku nak tengok hidup tak hidup?!" Galaknya anda mengutuk. Prang preng prang preng....sebelum akhirnya anda meninggalkan dia dengan keluarganya...blah bersama mereka yang lain.

Dia diam. Dalam hatinya merasa dukacita. Tanpa perlu membawa sendiri binatang itu (kerana keterbatasan pengetahuan untuk menangkapnya, juga waktu yang tak mengizinkan), bagaimanakah caranya nak meyakinkan orang kampung yang kat luar sana, memang wujud ular dan ikan??!

Manusia itu menjadi musuh atas apa yang tidak diketahuinya.

Begitulah kita yang terbatas pengetahuannya. Adakah kita pernah terasa ragu akan kewujudan alam ghaib, hanya kerana kita tak pernah melihatnya? Pernahkah kita terasa syak atau waham mengenai apa yang disampaikan oleh Rasulullah, hanya kerana kita tak pernah menyaksikannya?

0 komen:

FIKIRLAH APA AKHIRNYA, SEBELUM ENGKAU MEMULAINYA...